Brocante

Brocante, antiek, retro of vintage?

Wat betekent brocante? Wat is het verschil met antiek, retro en vintage? Voor wie door alle termen in de war is geraakt, volgt hieronder tekst en uitleg.

Herkomst van het woord brocante

Het woord brocante is ontleend aan de Franse taal. Het werkwoord brocanter staat voor verkopen van curiosa, tweedehands goederen. Daarvan afgeleid is een brocanteur, een handelaar in curiosa. Denk ook aan het Engelse broker, een pandjesbaas, verkoper van tweedehands spullen. Ook afgeleid van brocanter is het begrip brocanterie. Dat woord werd eerst gebruikt voor een winkel waar tweedehands goederen en curiosa werd verkocht, later kwam de nadruk op curiosa te liggen. Inmiddels is het woord brocanterie bijna overal vervangen door brocante. Brocante wordt als zelfstandig naamwoord en als bijvoeglijk naamwoord gebruikt: wij verkopen brocante, bij ons vind je dat leuke brocante kastje. Nu je dit weet, begrijp je ook dat een Franse brocantemarkt niets anders is dan een vlooienmarkt. Brocante is bijna altijd tweedehands, maar tweedehands is niet altijd brocante!

Met karakter en met een ziel

Bij brocante schatten denken wij Nederlanders aan curiosa, semi-antiek. Vaak worden termen als doorleefd, nostalgisch en stoer gebruikt, brocante staat voor spullen met karakter en met een ziel. Een van de definities van brocante is: dingen die nog niet oud genoeg zijn om onder de noemer antiek te vallen. Brocante spullen zijn die vaak unieke stukken die je interieur net dat speciale ongedwongen huiselijke sfeertje geven.

Nieuwe brocante

Behalve zaken die vanzelfsprekend onder de noemer brocante vallen, verkopen wij ook spullen die we zelf een brocante look geven, de zogenaamde nieuwe brocante. Denk aan een tweedehands tafel die wordt omgeschilderd in een mooie oude kleur, een gebutst tafelblad krijgt en ook een doorgeschuurd randje aan het laatje. Zo wordt het een verweerd uitziende tafel, maar het laatje loopt lekker soepel.

Antiek

Wanneer is het geen brocante, maar antiek? Antiek betekent letterlijk oud, in het algemeen 100 jaar of ouder. Daarop zijn best wat uitzonderingen, zoals voor boeken, die noemt men “al” antiek als ze 75 jaar of ouder zijn. Bij ons zul je zelden iets antieks aantreffen. Daar is ons aanbod niet oud genoeg voor. En wat niet oud genoeg is voor antiek, dat is…jawel…brocante.

Retro

Wanneer spreek je dan van retro? Retro betekent terug (in de tijd). Men maakt wel nieuwe dingen, maar die zijn geïnspireerd op wat in de mode was in een vroegere periode. Zo kun je tegenwoordig workshops volgen om een macramé plantenhanger te maken. Oud idee, nieuwe hanger.

Vintage

Wat is het verschil tussen vintage en brocante? Het Engelse vintage staat voor wijnjaar, oftewel het verwijst naar iets dat vroeger is gemaakt. Om onder het predikaat vintage te vallen moeten kleding en meubels in perfecte staat zijn, duidelijk de trend uit een bepaalde periode laten zien én ook daadwerkelijk uit die periode komen. Zie je die knaloranje vaas van je moeder uit de jaren 70 nog voor je? Wel vintage, geen brocante.

Verwen een ander of jezelf

Tot zover de theorie. Je bent klaar voor de praktijk: we wensen je veel plezier bij het uitzoeken van iets moois uit ons brocante aanbod, een cadeautje voor een ander of voor jezelf. Of je kijkt lekker plaatjes om inspiratie op te doen. 

Scroll naar boven